Japoński nóż kuchenny Unagiri Kantoh 135mm do ryb

Producent:Okeya Japan
Dostępność:W magazynie 12 przedmiot(y)
Kod produktu:41-kantoh

Wymiary i waga produktu

Waga produktu: 0.1500KG
649,00 zł
brutto

Japoński nóż kuchenny Unagiri Kantoh (Kantō) 135mm - ręcznie kuty 

Tradycyjny, profesjonalny nóż kuchenny w typie Unagiri - prosto z warsztatu japońskich mistrzów metalurgii z regionu Kantō. Dedykowany jest fanom wszelkiego rodzaju potraw rybnych. Charakteryzuje się krótkim ostrzem, skośnie ściętym i szpiczastą końcówką do precyzyjnych cięć. Przeznaczony jest szczególnie do rozcinania węgorzy i kongerów ("unagiri" w języku japońskim dosłownie znaczy "cięcie węgorza"). Jednostronna faza pozwala na jeden płynny ruch wzdłuż kręgosłupa długich ryb. 

Klinga noża została ręcznie wykuta z niezawodnej japońskiej stali Yasuki-Shirogami nr 2 - doskonałej do produkcji noży. Odpowiednio konserwowana pozwala na uzyskanie wyjątkowo precyzyjnej ostrości i długie jej utrzymywanie. Noże te tradycyjnie nie są nierdzewne.

Nóż Kantō jest popularny zarówno wśród profesjonalnych kucharzy, jak i amatorów kuchni japońskiej. 

 

 Parametry:

  • Długość ostrza:  135mm
  • Grubość ostrza: 4,25mm
  • Szerokość ostrza: 31mm
  • Materiał: ręcznie kuta japońska stal papierowa Yasuki-Shirogami nr 2
  • Wykończenie: satynowe
  • Materiał rękojeści: drewno
  • Fazowanie: jednostronne
  • Ciężar: 140g
  • Długość całkowita:  265mm

Uwaga: nie myć w zmywarce! 

 

Wyprodukowano w Japonii