Japoński nóż kuchenny Unagiri Kantoh 135mm do ryb
Wymiary i waga produktu
Japoński nóż kuchenny Unagiri Kantoh (Kantō) 135mm - ręcznie kuty
Tradycyjny, profesjonalny nóż kuchenny w typie Unagiri - prosto z warsztatu japońskich mistrzów metalurgii z regionu Kantō. Dedykowany jest fanom wszelkiego rodzaju potraw rybnych. Charakteryzuje się krótkim ostrzem, skośnie ściętym i szpiczastą końcówką do precyzyjnych cięć. Przeznaczony jest szczególnie do rozcinania węgorzy i kongerów ("unagiri" w języku japońskim dosłownie znaczy "cięcie węgorza"). Jednostronna faza pozwala na jeden płynny ruch wzdłuż kręgosłupa długich ryb.
Klinga noża została ręcznie wykuta z niezawodnej japońskiej stali Yasuki-Shirogami nr 2 - doskonałej do produkcji noży. Odpowiednio konserwowana pozwala na uzyskanie wyjątkowo precyzyjnej ostrości i długie jej utrzymywanie. Noże te tradycyjnie nie są nierdzewne.
Nóż Kantō jest popularny zarówno wśród profesjonalnych kucharzy, jak i amatorów kuchni japońskiej.
Parametry:
- Długość ostrza: 135mm
- Grubość ostrza: 4,25mm
- Szerokość ostrza: 31mm
- Materiał: ręcznie kuta japońska stal papierowa Yasuki-Shirogami nr 2
- Wykończenie: satynowe
- Materiał rękojeści: drewno
- Fazowanie: jednostronne
- Ciężar: 140g
- Długość całkowita: 265mm
Uwaga: nie myć w zmywarce!
Wyprodukowano w Japonii