Japoński nóż kuchenny Deba 120mm do ryb i mięsa
Wymiary i waga produktu
Japoński nóż kuchenny Deba 120mm - ręcznie kuty
Nóż Ko-Deba to tradycyjne japońskie narzędzie kuchenne, które jest używane głównie do rozcinania małych ryb oraz precyzyjnego krojenia i filetowania mięsa.
Nóż charakteryzuje się krótkim, ale szerokim ostrzem o jednostronnym fazowaniu. Ostrze jest stosunkowo grube, sztywne i delikatnie uwypuklone.
Klinga noża została ręcznie wykuta z niezawodnej japońskiej stali Yasuki-Shirogami nr 2 - doskonałej do produkcji noży. Odpowiednio konserwowana pozwala na uzyskanie wyjątkowo precyzyjnej ostrości i długie jej utrzymywanie. Noże te tradycyjnie nie są nierdzewne.
Nóż Deba jest popularny zarówno wśród profesjonalnych kucharzy, jak i amatorów kuchni japońskiej.
Parametry:
- Długość ostrza: 120mm
- Grubość ostrza: 2,8mm
- Szerokość ostrza: 39mm
- Materiał: ręcznie kuta japońska stal papierowa Yasuki-Shirogami nr 2
- Wykończenie: młotkowane
- Materiał rękojeści: drewno
- Fazowanie: jednostronne
- Ciężar: 100g
- Długość całkowita: 245mm
Uwaga: nie myć w zmywarce!
Wyprodukowano w Japonii