Ostrzenie dłut i strugów z prowadnikiem Maestro i kamieniem japońskim New Cerax CR3800

vlcsnap-2025-08-18-12h01m50s587

W świecie stolarki precyzja narzędzi to podstawa, a ostrzenie dłut i strugów należy do najważniejszych czynności, które zapewniają komfort i dokładność pracy. W tym artykule przedstawiamy prosty i skuteczny sposób na ostrzenie narzędzi stolarskich przy użyciu prowadnika Maestro oraz dwustronnego kamienia japońskiego New Cerax CR3800.

Dlaczego warto regularnie ostrzyć narzędzia?

Ostrze dłut i strugów musi być idealnie równe i ostre, aby umożliwić precyzyjne cięcie i obróbkę drewna. Tępe narzędzia powodują niechciane uszkodzenia materiału, zwiększają wysiłek pracy i obniżają efektywność majsterkowania. Dlatego regularne ostrzenie narzędzi to podstawa każdego warsztatu stolarskiego.


Prowadnik Maestro to innowacyjne narzędzie, które pomaga utrzymać stały kąt ostrzenia dzięki swojej konstrukcji z łożyskowanymi rolkami i dwoma szczękami zaciskowymi. Można w nim umieścić narzędzia o szerokości od 3 do nawet 89 mm, co czyni go niezwykle uniwersalnym.

Dzięki dołączonemu szablonowi ustawienie odpowiedniego kąta ostrzenia jest szybkie i proste. Kątomierz lub specjalny miernik pozwalają na idealne dopasowanie ustawienia prowadnika do indywidualnych potrzeb każdego narzędzia.

Kamień japoński New Cerax CR3800 – dwustronna precyzja

Kamień japoński New Cerax CR3800 to dwustronna osełka o ziarnistości 1000 i 3000, idealna do wstępnego szlifowania oraz wykańczającego ostrzenia. W zestawie znajduje się również kamień do czyszczenia powierzchni oraz antypoślizgowa podstawka.

Woda w podstawce chroni kamień i ułatwia proces ostrzenia – zanurza się go przed użyciem, co pozwala uzyskać gładką i równą powierzchnię ostrza bez ryzyka przegrzania narzędzi.

 Ostrzenie dłut i strugów z prowadnikiem Maestro i kamieniem japońskim New Cerax CR3800

  1. Przygotowanie kamienia — Nalej wody do podstawki. Zanurz stronę o granulacji 1000 w wodzie na maksymalnie 10 minut, aby nasiąknęła
  2. Ostrzenie płaskiej strony ostrza — zacznij od wyrównania płaskiej strony ostrza. To ważne do stworzenia punktu wyjścia i pozbycia się potencjalnych zaokrągleń od dołu ostrza. Gdy efekt będzie zadowalający, czas na pracę z prowadnikiem.
  3. Ustawienie prowadnika Maestro — Naklej dołączony do prowadnika szablon na blat (sprawdzi się również deseczka, podkładka, itp. 
  4. Wybór kąta fazy - Przy pomocy kątomierza lub specjalnego miernika (np. miernik kąta ostrzenia Veritas) zmierz jaki kąt nachylenia fazy ma Twoje narzędzie. Następnie umieść je w prowadniku, przyłóż do szablonu i ustaw na zmierzoną odległość. Na koniec zablokuj pokrętłem rozstaw szczęk.
  5. Ostrzenie wstępne granulacji 1000 — Wyjmij kamień z granulacją 1000 z wody i odwróć. Przesuwaj prowadnik po kamieniu, lekko dociskając palcami przód ostrza. Prowadnik pomaga utrzymać stale ten sam kąt. W krótkim czasie na kamieniu japońskim pojawi się szlam. W międzyczasie drobniejsza strona kamienia nasiąka w podstawce. 
  6. Wykończenie ostrzenia — Odwróć kamień na stronę o ziarnistości 3000 i powtórz proces, aby uzyskać idealnie gładkie i ostre ostrze.
  7. Czyszczenie kamienia — Po zakończeniu przetrzyj osełkę kamieniem do czyszczenia, co pozwoli przygotować ją do kolejnego ostrzenia.

    W razie powstania dużych zagłębień polecamy użyć kamienia do planowania 2b001 od Suehiro.

 Koniecznie zobacz nasz szybki tutorial jak ostrzyć dłuta i strugi :) 

https://www.youtube.com/watch?v=bEEwB8IbF4Q

0
Jak wybrać dobre noże kuchenne?

Related Posts

 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Guest
Montag, 17. November 2025

Captcha Image

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://woodfan.pl/