Jak wybrać dobre noże kuchenne?

baner-noze-japonskie

 Jak wybrać dobre noże kuchenne?

Nóż to podstawowy element wyposażenia kuchni, bez którego trudno się obyć na co dzień zarówno profesjonalnym kucharzom, jak i amatorom eksperymentującym kulinarnie. Zakup noża warto przemyśleć, gdyż dobry nóż może nam znacznie ułatwić gotowanie, podczas gdy nóż tępy czy nieporęczny pracę znacznie utrudni i wydłuży, a przy tym na próbę wystawi nasze nerwy. Dobry zestaw noży wcale nie tak łatwo znaleźć, gdyż należy zwrócić uwagę na wiele parametrów. Ze względu na swoją wysoką jakość, solidność, wytrzymałość oraz wiele innych parametrów popularnością cieszą się japońskie noże kuchenne – można je znaleźć w ofercie sklepu internetowego WoodFan. Na co warto zwrócić uwagę, wybierając nóż kuchenny i co warto wiedzieć o nożach japońskich?

Dobry nóż kuchenny, czyli jaki? 

Na co zwrócić uwagę przy wyborze noży kuchennych? Wybierając noże kuchenne, należy przede wszystkim zwrócić uwagę na ich jakość. By nóż mógł nam służyć lata, pozostając w doskonałej kondycji, musi być wykonany solidnie z wysokiej jakości materiałów, najlepiej z twardej stali. Dobry nóż musi być oczywiście nie tylko wytrzymały. Bardzo ważne jest również to, aby był odpowiednio ostry, by krojenie z jego pomocą było bezproblemowe i odbywało się bez większego oporu czy konieczności wkładania w nie większej siły. Tępym nożem niewiele zdziałamy, a nasz poziom irytacji przy gotowaniu sięgnie szybko zenitu. Noże kuchenne powinny również być odpowiednio wyważone i pewnie leżeć w dłoni, by praca z nimi nie była problematyczna. Dobry nóż będzie posiadać również wygodną i dobrze wyprofilowaną rękojeść, gdyż krojenie nieporęcznym nożem jest nie tylko męczące, ale również znacznie wydłuża czas wykonywanych czynności, jednocześnie sprawiając, że nadgarstek szybko zaczyna boleć.

Japońskie noże kuchenne – dla profesjonalnych kucharzy i amatorów 

Popularnością wśród osób poszukujących wysokojakościowych, niezawodnych noży na lata cieszą się kuchenne noże japońskie, które doskonale mogą się wpisać zarówno w potrzeby profesjonalnych kucharzy, jak i w potrzeby amatorów. Noże japońskie są wytwarzane z twardej stali, a ich ostrza są bardzo cienkie, dzięki czemu wyróżniają się wyjątkową ostrością krawędzi tnącej. Twarda stal sprawia również, że są to noże bardzo trwałe i wytrzymałe, zatem są to noże, które mogą nam posłużyć w kuchni bardzo długo, jeśli będziemy o nie prawidłowo dbać. Pozostają jednocześnie bardzo wygodne w stosowaniu, pewnie leżą w dłoni i są odpowiednio wyważone. Ich cena co prawda znacznie przewyższa noże marketowe, jednak te nie mogą się równać jakością z efektem doświadczenia najlepszych japońskich mistrzów metalurgii oraz cenionych ekspertów kulinarnych.

 Rodzaje japońskich noży kuchennych i ich zastosowanie

W sklepie internetowym WoodFan posiadamy szeroki wybór wysokiej jakości japońskich noży kuchennych do różnych zastosowań. Wszystkie noże kuchenne z oferowanej przez nas kolekcji wyróżniają się solidnym wykonaniem i wytrzymałością. Poszczególne rodzaje noży posiadają wyjątkowe kształty, które idealnie się wpisują w różne zastosowania. Do kuchennych noży japońskich można zaliczyć np.:

  • Nakiri – nóż idealny do szatkowania warzyw i siekania ziół, który swoim kształtem przypomina tasak. Stosowanie tego typu noża wymaga nieco wprawy. Nóż posiada dużą, prostokątną klingę, przez co dobrze na nim przenosić również posiekane warzywa do garnka czy miski.
  • Gyutou – japoński nóż kuchenny do różnego rodzaju mięs i ryb, który określany jest mianem japońskiej wersji noża szefa kuchni. Nóż wyróżnia się charakterystycznym, lekko zakrzywionym ostrzem, które jest bardzo cienkie, pozwalając działać bardzo precyzyjnie.
  • Santoku – nóż japoński, który jest przeznaczony do siekania warzyw i owoców. Jest to nóż wszechstronny, który możemy też wykorzystać do krojenia ziół, a nawet do krojenia mięsa. Posiada umiarkowanie szerokie ostrze.
  • Bunka – podstawowy kuchenny nóż japoński do warzyw i mięs, który wyróżnia się wszechstronnością, łącząc w sobie zalety noży Santoku i Gyuto. Nóż posiada lekko zakrzywione ostrze, dzięki czemu kroi precyzyjnie nawet przy skomplikowanych czynnościach. Ostrze to jest spiczaste i smukłe (znacznie bardziej niż w ostrzu Santoku). 
1
Kleje Titebond - jaki wybrać? Porównanie.

Related Posts

 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Guest
Dienstag, 03. Dezember 2024

Captcha Image

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://woodfan.pl/